Rabu, 25 November 2009

Hari Raya QurbanSetelah seminggu cuaca mendung, hari ini matahari memancarkan cahayanya. Ramai yang tidak melepaskan peluang untuk mengeringkan pakaian, kereta dan apa-apalah yang 'kous' beberapa hari. Alhamdulillah. Agar cahaya indah ini berterusan sehinggalah jumaat ini. Bukan apa ,ramai yang akan menyembelih lembu untuk berqurban sempena idil adha.


Sangat banyak kedapatan hadis Rasulullah s.a.w yang menerangkan fadilat berkorban.
Hadis-hadis tersebut di antaranya: "Tiada suatu amalanpun yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Korban, lebih dicintai oleh Allah swt selain dari menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan korban itu nanti di hari kiamat akan datang berserta tanduk-tanduknya, bulu-bulunya, kuku-kukunya dan sesungguhnya sebelum darah korban itu menyentuh tanah, pahalanya telah diterima di sisi Allah, maka beruntunglah kamu semuanya dengan pahala korban itu". (HR. Tirmidzi dan Ibn Majah)

"Para sahabat bertanya kepada Rasulullah saw: "Ya Rasulullah, apakah Ud-hiyyah (korban) itu?". Rasulullah menjawab: "Itulah sunnah ayahmu Ibrahim". Para sahabat kembali bertanya: "Apakah yang kita akan peroleh dari Ud-hiyyah itu?". Rasulullah menjawab lagi: "Pada setiap helai bulu (dari binatang yang dikorbankan itu) kita akan mendapat satu kebajikan". (HR. Ahmad dan Ibn Majah)


Selamat Menyambut Hari Raya Idil Adha buat semua..

Tiada ulasan: