Selasa, 1 November 2011

MENIRU, DITIRU, MEMBERI TIRU DALAM PEPERIKSAAN


MENIRU...MENIRU..MEMBERI TIRU,DITIRU DALAM PEPERIKSAAN

Setiap kali mengawasi peperiksaan, terasa sangat tekanan darah saya naik. Tak kira jenis peperiksaan, samada peperiksaan TOV, OTI, Pertengahan Tahun atau Akhir Tahun masalah pelajar meniru dalam peperiksaan selalu dan sentiasa berlaku. Ditambah lagi faktor guru yang mengawasi tidak memainkan peranan yang efektif menyebab faktor ini semakin parah. Pada pandagan saya, pelajar hari ini semakin berani, dididik dengan budaya meniru (mungkin sejak tadika dan UPSR) lagi menyebabkan mereka tidak segan silu, tidak takut, selalu mengambil peluang yang ada.

Guru yang mengawasi sepatutnya memainkan peranan dan tanggungjawab dengan jujur dan ikhlas. Tunjuklah role model, contoh tauladan yang baik kepada pelajar. Itu adalah sebahagian daripada mendidik . Saya sedih melihat keadaan 'tiru-meniru'berlaku. Malah ada kelas yang guru ghaib entah ke mana. Gegak gempita jadinya.

Wahai pelajar yang meniru..ingatlah kepada dosa pahala,tak adil kepada pelajar yang betul-betul study siang malam. Ingat jugak kepada keberkatan. .. Selamat beramal.

Tiada ulasan: